Ady-hét - 2013. november 18-22.

Hosszú idő óta hagyomány iskolánkban a novemberi Ady-hét. A rendezvényt megelőző kampányolás a 13. B osztálynak sikerült jobban, így az ő képviselőik, Ungor Tímea és Balogh Marcell irányították az eseményeket - diákigazgatókként -, miután a megnyitó alkalmával jelképesen átvették az iskola kulcsát Zámori Ida igazgató asszonytól. Tóth Edit tankerület-vezető is köszöntötte a fiatalokat, majd egy Ady-vers közös elmondását követően kezdetét vette a rendezvény. (Minden osztály egy-egy szál virágot helyezett el a jeles költő szobra előtt.)

A programok a sport, a játékosság és a műveltség köré csoportosultak. Volt alkalom focizásra, röplabdázásra, lehetett csocsózni, pingpongozni és szkanderezni is.

A futballozás "házi" keretek között zajlott. Első helyen a 13. évfolyam végzett, második a 10., harmadik pedig a 12. évfolyam lett. Ezt a programot színesítette, hogy "régi" diákok és tanárok is megmérkőztek egymással - versenyen kívül. A röplabda küzdelmei az Ady-kupáért folytak. E sportágban más középiskolák is részt vettek. A leányok és a fiúk esetében is sarkadi siker született.

A lányok eredményei:

I. helyezett: Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégium
II. helyezett: Erkel Ferenc Gimnázium
III. helyezett: Balcescu Román Gimnázium

A fiúk eredményei:

I. helyezett: Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégium
II. helyezett: Balcescu Román Gimnázium
III. helyezett: Erkel Ferenc Gimnázium

A csocsóban a Zsákai Martin - Kárpáti Tamás duó "bűvölte" legügyesebben a golyót. Az Enyedi Sándor - Képíró Gergő páros 2., míg a Fazekas Róbert - Orsós János kettős 3. lett.

A pingpongra testvérvárosunkból, Nagyszalontáról is érkeztek diákok. Az első három helyen ők végeztek:

I. Király Pongrácz
II. Tóth Mária Noémi
III. Kiss Nándor

A szkander női kategóriájában Horváth Anita bizonyult a legerősebbnek, őt követte Kindle Andrea. A fiúknál 1. Szabó Bence, 2. Kiss Sándor. A pókert Czesznak Zsolt és Puj Máté nyerte meg Dóczi Zsanett előtt.

Sok diák részvételével zajlott a LAN-party. Legjobbjai: 1., Enyedi Sándor, 2. Gurbai György, 3. Móricz Ádám.

A boszorkánytúra résztvevőinek éjszakai sötétben, sejtelmes helyszíneken kellett szellemes feladatokat megoldaniuk. Nem is olyan könnyű seprűvel közlekedni... A "legbanyább" a Boro-zoo lett, a Komornyikok és a Witches előtt.

A "Menny a pokolba" vetélkedő győztesei a győzelem mámorában talán a mennyben érezték magukat. Első a 9. Kny, második a 12. A, harmadik a 9. A csapata lett.

A süti-quiz új színfoltként jelent meg az Ady-hét programjainak sorában. A jó válaszokért finomabbnál finomabb sütemények jártak jutalomként. Nem csoda, hogy sokan "elcsábultak". Az első helyezett a Sweet Dreams lett, a második a Winners, harmadik a Drakula.

A 6 órás vetélkedőre mindössze három csapat mert jelentkezni - talán félve a megpróbáltatásoktól... Viszont ők annál jobban érezték magukat, a közönséggel és a zsűri tagjaival egyetemben. Komoly és "komolytalan" feladatok áradata várt a résztvevőkre, melyeket igen ügyesen, kreatív módon, sokszor remekül oldottak meg. Nem csoda, hogy szinte "elröppent" az idő. Végül az alábbi eredmény született:

I. helyezett: Veni Vidi Vici
II. helyezett: Cárazkóbásztolvalyampyk
III.helyezett: Abnormal krumplik

Akik a beugróra beugrottak, nem versengtek egymással, de jól elszórakoztatták társaikat és önmagukat. Tették ezt diákok és tanárok egyaránt.

A hét folyamán az irodalmat kedvelőknek is kijutott a jóból. Szerencsére igen sokan voltak. Az Ady-szavalóversenyre más iskolák is elfogadták meghívásunkat. Még Arany János szülővárosából, Nagyszalontáról is érkeztek diákok. Két kategóriában (általános- és középiskola) mérték össze tudásukat. A zsűri a következő döntést hozta:

Általános iskolások:

I. Polgár Bianka
II. Ponta Petra Panna
III. Valach Réka

Középiskolások:

I. Nagy Xénia Abigél (Nagyszalonta)
II. Pribék Adrienn
III. Szegi Krisztián (Nagyszalonta)

A legszebben olvasók 60 éves iskolánk Diáktoll című kiadványából szemezgettek, válogattak. A legügyesebb "hamupipőkék":

I. Molnár Mónika
II. Szatmári Ágnes
III. Pribék Adrienn

Az irodalmi vetélkedőre a Városi Könyvtárban került sor. Az idén nem csapatban, hanem egyénileg kellett ismereteiket megmutatni. E "műfajban" főként a fiúk törtek babérokra:

I. helyezett: Földesi László
II. helyezett: Móricz Ádám
III. helyezett: Czeglédi Imre

Sok diák mérte össze tudását helyesírásban. Legjobbjaink szokták képviselni iskolánkat az Implom József megyei helyesírási versenyen:

I. Palásti Tünde
II. Török Nóra, Vicze Zoltán
III. Szín Szilvia

Iskolánk az idén 60 éves. E jeles évforduló alkalmából az Ady-hét keretében három munkaközösségünk is pályázatot hirdetett Az én iskolám címmel. A humán munkaközösség tagjai egy névtelen szerző művét találták legjobbnak. A második Klembucz Beáta írása lett. Az idegen nyelvi munkaközösség Molnár Mónika pályázatát ítélte legértékesebbnek, míg a reál munkaközösség a 13. Rinf. osztály által készített bemutatót díjazta.

Csütörtökön este került megrendezésre iskolánk szépen "felöltöztetett" tornatermében az Ady-bál. Diákjaink is szépen felöltöztek - ki elegánsan, ki sportosan elegánsan. Jó hangulatú táncos mulatság kerekedett. Fellépett a televízióból ismert Kállay Saunders András, majd a továbbiakban Kepenyes Pál és zenekara húzta a "talpalávalót". Az eseményt siker koronázta, mint ahogyan a bálkirálynő, Horváth Nelli is koronát kapott. Ollé Richárd bálkirály pedig (egy kardot és) Nellit kapta oldalára...

Az Ady-hét utolsó napja, a péntek tanítás nélkül telt. Az osztályok közötti vetélkedővel kezdődött, melyben az első a 11. C, a második a 12. C, a harmadik pedig a 10. C lett.

A legnagyobb várakozás az osztályok bemutatkozó műsorát előzte meg.

Az eseményre heteken, sőt hónapokon keresztül készültek a fiatalok. Időt, fáradtságot nem kímélve dolgoztak. Természetesen a mozgás, mókázás, kacagás hatotta át a produkciókat. Megható és szívderítő volt, amit elénk tártak... A zsűri szinte a lehetetlennel próbálkozott, amikor döntésre kényszerült:

I. a 12. C és 13. B,
II. a 10. C és 11. C lett.

A záró gálát Bende Róbert polgármester úr és Tóth Edit tankerület-vezető asszony is megtisztelte jelenlétével. A gálán került sor az Ady-díj átadására is. Ebben a tanévben Seres Ákos 13. B osztályos tanulónak ítélte oda a tantestület - példamutató magatartásáért, szorgalmáért, kiváló tanulmányi eredményéért.

Ösztöndíjat ebben a tanévben az alábbi tanulók nyertek:

Baracsi Annamária 11. C
Földesi László 12. C
Földesi Zoltán 10. C
Iszály Andrea Csilla 10. C
Juhász Adrienn 10. C
Szatmári Ágnes 11. C
Szél Tímea 12. C
Vadas László 12. C

Az intézmény kulcsának jelképes visszaadásakor Zámori Ida igazgató asszony köszönetet mondott Ungor Tímeának és Balogh Marcellnek (a legszebb címet is ők nyerték el), amiért vezetésükkel igazi szép Ady-héttel ajándékozták meg iskolánk közösségét a diákok.

Támogatóink voltak:

Reál ABC,
Idesüss Pékség (Gyula),
Gazdabolt,
Deákné Nagy Ilona,
Magyar Posta Zrt.,
Roni pékség,
KLIK Sarkadi Tankerület,
Forest Pub,
Váradi Károly,
Patkás Sándor (Méhkerék),
Dürer Nyomda,
CBA DOXABO,
Drogéria,
Virág cukrászat,
Bende Róbert polgármester úr
.

Köszönjük segítségüket.

Nagy Ferenc

Téma: