„Wallenberg nyomán” országos történelmi vetélkedő

Az Ady Endre-Bay Zoltán Gimnázium csapata a „Wallenberg nyomán” országos történelmi vetélkedő döntőjébe jutott.

A versenyre több mint száz csapat nevezett országosan és a határon túlról is.

A döntőt megelőzően a diákoknak a megadott szakirodalomból kellett készülniük, amit a verseny közös facebook-profilján is fel kellett tölteni.

 Itt kapták meg az új témaköröket is, és az új forrásokat a versenyfeladatokhoz. A témák kapcsolódtak a verseny irányvonalához: II. világháború, embermentés a háború alatt, holokauszt, Raul Wallenberg diplomata élete, tolerancia, idegengyűlölet, a másság elfogadása.

A 15 döntőbe jutott csapatból véletlenszerűen öt csapatot hoztak létre 3-3 iskola részvevőivel. Nekik fel kellet venni a többi iskola csapatársaival a kapcsolatot és az előre megkapott fogalom alapján egy műsort megalkotniuk. A mi csapatunk a „tolerancia” fogalmát kapta. Ebből alakult ki két hét alatt egy közös műsor egy nyíregyházi és egy győri iskola csapataival.

Az országos döntőre 2018. január 25-én került sor Budapesten több helyszínen.  A csapatunk, Molnár Mónika, Croitor Dávid, Dobi Richárd előző nap utazott Budapestre. Itt megtekintették a Holokauszt Emlékközpont állandó kiállítást (amiről később a vetélkedőn kiadott tesztet kellet kitölteni),  gyakorolták a közös műsort a másik iskola csapataival, majd este elfoglalták szállásukat, amelyet a versenyszervezők biztosítottak.

Másnap 8.30-kor megkezdődött a verseny a délelőtti helyszínen a Holokauszt Emlékközpontban.  Az első fordulóban a már említett kiállításhoz kapcsolódtak a kérdések, majd a második fordulóban egy online tesztet kellett megoldani a korábban kiadott témák alapján.

Ezután megtekintettük Európa legnagyobb zsinagógáját, majd átutaztunk Budára a Külgazdasági- és Külügyminisztérium épületébe. Ebéd után a csapatok elfoglalták helyeiket a díszteremben, ahol jutott egy kis idő még a műsorok megbeszélésére.

A verseny részvevőit köszöntötte Íjgyártó István a Külügyminisztérium államtitkára,  Niclas Trouvé , Svédország magyarországi nagykövete.  Ismertették a délelőtti verseny részpontjait, majd a csapatok előadták műsoraikat. Mindegyik nagyon színvonalas produkció volt, köztük a miénk is, amely zenei betétet is tartalmazott.

Késő délután volt az eredményhirdetés, ahol kiderült, hogy csaptunk a 8. helyen végzett.

Nagyon szoros verseny volt. Csapatunk összesen 130 pontot kapott a megszerezhető 150-ből, így is mindössze 2 ponttal maradt le a dobogóról. A csapatunkat Szőke Imre Csaba készítette fel és kísérte el a versenyre.

Gratulálunk a szép eredményhez!