Találkozás Jeanne-Marie Wenckheim Dickens grófnővel

Zámori Ida igazgató asszony meghívására a sarkadi középiskolában tett látogatást Jeanne-Marie Wenckheim Dickens. Diákjainkkal találkozott, akiknek angolul mesélt kalandos életéről. A hölgy a világhírű angol író, Charles Dickens egyik ükunokájának özvegye. Életútja mesébe illő: Dobozról indult és Dobozra érkezett. A közbeeső évtizedek során azonban bejárta a fél világot, Afrikától Amerikáig.

A Wenckheim családból származó grófkisasszony 1944-ben, 8 évesen hagyta el Magyarországot szüleivel és bátyjával együtt - politikai okokból. A gyerekek néhány éven belül elvesztették édesanyjukat, édesapjukat. Az árván maradt kislány Ausztriában élt, majd Skóciába utazott. Itt egy idős házaspár annyira megszerette, hogy örökbe fogadta. A "nyughatatlan" gyermek később Kanadába, majd Argentínába utazott. Hamarosan rátalált a szerelem, Christopher Charles Dickens (a világhírű író ükunokája) személyében. Két év múlva összeházasodtak. Yorkshire-be költöztek. Harminchárom évig éltek együtt. Két lányuk született. (Catherine ma Budapesten él, Lucy pedig Angliában.)

A grófnő mesélt egy mahagóni íróasztalról, melyen valamikor Charles Dickens írta műveit.

A véletlen és a körülmények szerencsés egybeesése - no meg egy jó ötlet - révén ez a relikvia alapozta meg a Charles Dickens Alapítvány létrejöttét.

A grófnő férje halála után (már több mint 10 éve) hazaköltözött szülőfalujába, Dobozra Azóa egyengeti, ápolja, terelgeti a település lakóinak életét. Ma is sokat utazik a világban, és segít, ahol szükség van rá.

Nagy Ferenc

Téma: