NEMZETKÖZI TALÁLKOZÓ SARKADON

2016. február 21-28.

Mint ismeretes (korábban már beszámoltunk róla) középiskolánk sikeresen pályázott a Tempus Közalapítványnál az Erasmust KA2 pályázati kategóriában. Ennek értelmében Nagy-Britannia, Olaszország, Dánia, Lengyelország, Törökország, Németország, és Magyarország nyolc iskolája működik együtt két éven át. A program harmadik állomása Sarkad volt.

Nagy várakozás, készülődés előzte meg az eseményeket. A tennivalókat Szőke Csaba és Csányi Renáta pedagógusok irányították.

A messze földről érkezett diákok egyik részét családok fogadták be, a többiek pedig a középiskolánk kollégiumában leltek otthonra. Utóbbiakat angolul beszélő kollégistáink nagy szeretettel, lelkesedéssel „terelgették”, irányították az egész hét folyamán. A tanárok egy gyulai szállodában lettek elszállásolva.

Az előző „állomás”, Isztambul után Sarkad természetesen jóval kevesebb adottsággal rendelkezett, ennek ellenére gazdag program várta vendégeinket. A diákok és tanáraik közös rendezvényeken, illetve külön-külön eseményeken is részt vehettek. Az oktatással kapcsolatos kerekasztal beszélgetéstől a gyulai fürdőzésig számos élményben volt részük. Mint kiderült, volt bőven látnivaló kis hazánk e szegletében. Többek között jártak a gyulai várban, a híres 100 éves cukrászdában, a Csaba Centerben, de még Pálinka manufaktúrában is (természetesen csak a felnőttek). Megtekintették a békéscsabai Munkácsy Múzeumot, kisvasutaztak, és még sorolhatnánk a programokat. Mindezek mellett komoly munka is folyt a hét során. Beszélgetés a polgári és politikai jogokról. Migráció Európában, az oktatáshoz való jog és egyéb témák kerültek terítékre.

A fiatalok farsangi álarcot, naptárt készítettek, szerepjátékokat játszottak, vetélkedtek, sportoltak. Nagy örömünkre szolgált, hogy vendégeink a Művelődési Központban megrendezett Adys Csillag Születik kulturális bemutatónkat, versenyünket is megtisztelték jelenlétükkel.

Az utolsó esti záró diszkó még inkább összekovácsolta a különböző országok fiataljait. Így aztán a hazautazás előtti búcsúzkodás igencsak érzékenyen érintette őket…

Szerencsére többen közülük hamarosan újra találkozhatnak egymással. Az Erasmus program következő állomás áprilisban Olaszországban lesz.