Beszámoló az isztambuli nemzetközi projekt találkozóról (2016. 01. 17-23.)

A sarkadi Ady Endre – Bay Zoltán Gimnázium és Kollégium sikeresen pályázott a Tempus Közalapítványnál az Erasmus +KA2 pályázati kategóriában. Ennek során Nagy-Britannia, Olaszország, Dánia, Lengyelország, Törökország, Németország és Magyarország nyolc iskolája fog együttműködni a következő két évben.

Fő cél, hogy az együttműködő országok kapukat nyissanak egymásra, minél jobban megismerjék egymás iskoláit, oktatását, kultúráját, életét.  A pályázat során lehetősége lesz középiskolánk diákjainak az angol nyelv gyakorlására, hiszen ez lesz a közös kommunikációs nyelv a fiatalok között.

A nyertes pályázat második állomása a törökországi Isztambul volt.

Szőke Csaba projektkoordinátor és Csányi Renáta tanárnő, valamint Szatmári Ágnes és Baracsi Annamária tanulók vettek részt a találkozón.

Mint ismeretes – éppen a kiutazás előtti napokban – robbantásos merénylet történt a város történelmi negyedében, így a dán és német delegáció távol maradt.

A diákok és tanárok számára külön – külön programokat szerveztek, de voltak közös rendezvények is. Helyi viseletek bemutatása, felpróbálása, sport és ügyességi versenyek, múzeumlátogatások, a török szultánok nyári palotájának megtekintése. Látogatás egy muzulmán főiskolán, keringő dervisek szeánszának megnézése. Érdekes élmény volt „átruccanni” Ázsiába, majd vissza Európába.

A diák – programok is szórakoztatóak, tanulságosak voltak. Bowlingozás, ruhaboltok mustrálgatása, fűszerpiaci séta. Szituációs játékok, kollázskészítés. A fiatalok egy ipartörténeti múzeumban régi Ferrarikba ülhettek, sőt láthatták a Harry Potter film autóját is.

A tanárok jártak a híres Hagiai Sophia és Kékmecset templomokban. Meglátogatták a Nagybazárt, sőt hajótúrát tettek a szeles és hullámzó Boszporuszon. Az esti vacsorák alkalmával élőzene mellett ismerkedhettek a tradicionális török ételekkel, gyönyörködhettek táncukban.

Az utolsó napon nem volt könnyű az összebarátkozóknak búcsút venniük egymástól.

A következő találkozó a sarkadi középiskolában lesz február 21-28. között. 16 tanárt és 40 diákot várunk szeretettel.

Nagy Ferenc