Diákélet

Ady-hét 2019 - 2. nap (kedd)

Az Ady -hét második napján is színes programok követték egymást.

Az első program egy előadás volt a Művelődési Ház nagytermében „ A fizika csodája” címmel. Az előadó Tóth Pál, matematika és fizika szakos tanár volt, aki különleges kísérletekkel kápráztatta el a hallgatóságot, melyekbe sokszor a nézőközönség tagjait is bevonta. Nemcsak a hangok (és hangszerek) furcsa és különleges világába nyerhettek bepillantást iskolánk diákjai, hanem az energia természetéről is sok hasznos és meglepő információt tudhattak meg. Délután a városi könyvtárban kezdődött a szakgimnázium 10. A osztályának programja, amelyen a versenyzőknek egy száz kérdésből álló kvízben kellett megmérettetniük magukat. 

A 11. A osztály „Pókerklub”-ot szervezett, amelyen a fiúk hagyományos pókert, a lányok egy csótánypóker nevű, hasonlóan blöffölésre alapuló kártyajátékot játszhattak. A terem végig nevetéstől volt hangos.

Ady-hét 2019 - 1. nap (hétfő)

2019. november 18-án, a hagyományainkhoz híven, megkezdődött iskolánkban az Ady-hét. Az idei Ady-hét különleges, mivel idén van Ady Endre halálának századik évfordulója. Tizenegy órától az intézményünk előtt álló, Adyt ábrázoló szobor előtt megkezdődött az esemény megnyitója, egyben a kulcs átadása a diákigazgatóknak, Szegedi Bernadett és Trungel Mihály 12. C osztályos tanulóknak. A diákigazgatók ismertették a hét színes programjait, ezt követően az osztályok képviselői virágokat helyeztek a szobor elé. 

14:00 órától párhuzamosan két program vette kezdetét a 10. A osztály szervezésében. Iskolánk konferenciatermében került sor a szavalóversenyre, melyen általános iskolás diákok és gimnáziumunk tanulói vettek részt. Ez alatt a 10. A osztálytermében folyt a filmkvíz: 10 filmjelenetből kellett 10 perc alatt a filmek címét kitalálni 2 fős csapatokban. Sokan megjelentek, jó kedvben zajlott az esemény. Eközben a szakgimnáziumban Just Dance party, lázas táncverseny folyt szintén 14:00 órától.

Nyílt nap az Ady Endre – Bay Zoltán Gimnázium és Kollégiumban

2019. november 11-12-én középiskolánkban nyílt napot tartottunk a sarkadi és a környékbeli Általános Iskolák 8. osztályos tanulók részére. A Balogh Endre tanár úr irányításával megszervezett eseményére közel 100 diák érkezett.

Sárközi Anna intézményvezető asszony köszöntője után az első napon a fiatalok 3 csoportban osztva 2-2 bemutató órát tekintettek meg. Az alábbi tantárgyakból választhattak: magyar, történelem, angol, francia, német, matematika, földrajz, testnevelés, biológia. Közben iskolatúra keretében az intézmény létesítményeivel, kollégiumával is megismerkedhettek.

Ismét Ady-hét a gimiben

Az Ady Endre – Bay Zoltán Gimnázium és Kollégium 2019. november 18-a és 21-e között ismét megrendezi az Ady-hetet. Az iskolában régi hagyomány, hogy a névadó költő születésnapjának hetében néhány napra a diákok „veszik kezükbe az irányítást”. A gimnázium diákönkormányzata és a diákigazgató-választást megnyerő osztály a szakképző diákönkormányzatával közösen olyan programsorozatot szervez, amelyen a tanulók változatos programok keretében mérhetik össze tudásukat, ügyességüket. Ez a hét azonban nemcsak a versengésről szól, hanem a jó hangulatról és a szórakozásról is, ahol a diákok egy kicsit jobban megismerhetik egymást.

Szelektív hulladékgyűjtés a kollégiumban

Minden nap tapasztaljuk azt, hogy mennyi problémát okoz a rengeteg eldobált műanyag a környezetünkben. A kollégiumban is hatalmas mennyiség keletkezik a sok üdítős-, és ásványvizes palackból, amely az elmúlt tanév elejéig a kommunális hulladék közé került. A sárga kukák sarkadi elterjedése után, amelybe műanyag-, papír-, és fémhulladékot lehet belehelyezni, a kollégium nevelőtestülete is elhatározta, hogy megteremti a lehetőségét annak, hogy a kollégium diákjai, dolgozói műanyag-, a fém-, és a papírhulladékot a folyosókon elhelyezett, külön erre a célra rendszeresített hulladékgyűjtőkbe gyűjtsék. Ez a kollégium egyik nevelési elvével, - a környezettudatosságra neveléssel- is összhangban van.

Gólyaavató 2019

Az Ady Endre- Bay Zoltán Gimnázium szervezésében hagyományainkhoz híven, idén is megrendezésre került a gólyaavató. Az eseményhez csatlakozott a Gyulai Szakképzési Centrum tagintézménye is.

A gimnázium gólyáinak beavatása már az első szünetben megkezdődött, különböző próbákon kellett helytállniuk, mint a röplabdaháló kockáinak számolása, levegőszedés kukás-zsákban valamint különböző ügyességi feladatok teljesítése.

Gólyaavató a kollégiumban

Nagy szeretettel, lelkesedéssel készültek a kollégium végzősei az eseményre. Már a hozzávalók megvásárlása is örömöt adott számukra. A cukor liszt, tojás, tejszínhab nem a piskótarecept kellékeiként jelentek meg az avatón…

Azonban élvezeti értékükből ez semmit nem vont le, sőt…

Miután a kisgólyák ellejtették a ,,kezdő-gólya-táncot”, szórakoztató feladatokat kellett megoldaniuk. Énekeltek, szerelmet vallottak, nyelvtörőt adtak elő (savanyú jégkockával a szájban). A tojáskvíz szellemüket dolgoztatta meg. A búvárszemüveg nagy segítséget jelentett a cukorkák lisztestálból való kihalászásában, természetesen a kezek segítsége nélkül.

„Kalandra fel”

Az EFOP-3.1.5-2016-00001 „ A tanulói lemorzsolódással veszélyeztetett intézmények támogatása” kiemelt uniós projekten belül egy sikeresen megnyert pályázat által 2019.09.13-án iskolánk 11. C és 12. C osztálya 3 pedagógus kíséretével lehetőséget kapott ellátogatni a Szegedi Vadasparkba.

A diákok az iskola előtt gyülekeztek, majd egy jó hangulatú utazás után megérkeztek a Vadasparkba.

A Vadasparkot szabadon járhatták körbe tanulóink, ezáltal mindenki azt és addig nézhette, figyelhette meg, amire a legjobban kíváncsi volt, ami a legjobban érdekelte.

Beköltözés a kollégiumba

Szeptember 1-je csak a meteorológiai ősz első napja, de most ezen a napon még rekkenő hőség volt, tombolt a nyár. Nyár ide, vagy oda, de kezdődik a suli…! - Gondolhatták azok a diákok, akik ezen a szép vasárnapon visszaköltöztek a másik otthonukba, a mi kis kollégiumunkba.

Gólyatábor a sarkadi gimnáziumban

Az Ady Endre-Bay Zoltán Gimnázium és Kollégium ebben az évben is megszervezte a gólyatábort augusztus 26-28. között, amin a szakgimnázium diákjai is részt vettek.

A ,,gólyanevelő” végzős diákok nagy szeretettel fogadták a kisgólyákat. A sarkadi tűzoltók bemutatójuk során a ,,vízágyúk” bevetésével megmutatták az ifjoncoknak, hogy nem csupán oltásra, hanem hűtésre is kiválóan alkalmas a víz.

Oldalak

Feliratkozás Diákélet csatornájára