ERASMUS+

A sarkadi gimnázium Erasmus+ projektjének első nemzetközi találkozója sikeresen zárult

Jászvásár (Iași) 2019. december 1-7.

Első nap: nagy izgalommal indultunk el reggel 7 órakor az Ady Endre – Bay Zoltán Gimnázium és Kollégium elől. Négy diák és két kisérő tanár. Nagyon szép idő volt és az út is változatos volt – síkság, dombok hegyek. Útközben többször megálltunk, reggelizni, ebédelni, pihenni. Voltak olyan települések ahol csak románul beszéltek, de több diák meglepetésére több helyen nagyon szépen tudtak magyarul is. Este későn érkeztünk meg , elfoglaltuk  a szobánkat az Astoria hotelben.

Második nap: reggel 9 órakor találkoztunk a hotel mellett az Unirea téren, helyi idegenvezető várt bennünket. Az idegenvezető segítségével meglátogattuk a régi Jászvásár történelmi központját, nagyon sok új ismeretet szereztünk. Megismertük a város fontosabb történelmi helyeit. Programban minden országot (Magyarországot, Olaszországot, Görögországot, Németországot és a házigazda Románia) egy- egy csapat képviselte. A programok közös nyelve az angol volt.

Az első nemzetközi találkozó a sikeres Erasmus+ pályázatban

December elsején intézményük négy diákja és két tanára, Szőke Csaba projektvezető és Molnár István a hideg ellenére nagy lelkesedéssel indultak el a romániai Iasi városába az Erasmus nemzetközi pályázat első állomására. Az úton gyönyörű tájakon haladtunk keresztül, majd az esti órákban érkeztünk meg szállásunkra a Hotel Astoriába.

Másnap reggel a főtéren találkoztunk a többi ország (Németország, Görögország, Olaszország) és a vendéglátó iskola diákjaival. A városnézésen megismerkedtünk a legfontosabb történeti, kulturális emlékekkel. Ezután az iskolában fogadtak bennünket ünnepélyesen, majd minden ország bemutatta saját országát, városát, iskoláját. A bemutató prezentációja angol nyelven készült, mivel a hivatalos nyelve a projektnek ez volt. Az elkövetkező napokban még rengeteg program volt. Például diákjaink helyi néptáncot tanultak, helyi ételekkel ismerkedtek, társadalmi szerepjátékokat adtak elő, a helyi kultúrpalotába látogattak, a témához kapcsolódó fotókiállításon vettek részt, ellátogattak a helyi egyetem könyvtárába, ahol gyönyörködhettek a város panorámájában, kiválasztották a pályázat logóját, amit a diákoknak kellett korábban elkészíteni.

Újabb sikeres Erasmus+ pályázat

Jól indul az új tanév az Ady Endre-Bay Zoltán Gimnáziumban, hiszen augusztusban jött a jó hír, hogy intézményünk sikeresen pályázott a Tempus Közalapítványnál nemzetközi iskolai együttműködések kategóriában. Ennek köszönhetően diákjaink elutazhatnak Olaszországba, Németországba, Romániába és Görögországba és mi is vendégül látjuk ezeknek az országoknak a diákjait, tanárait.

Nemzetközi találkozó Hamburgban

Az Erasmus+ pályázat programja immár negyedik állomásához érkezett. Törökország, Magyarország (Sarkad), Olaszország után Németország következett.

Október 8-án az Ady Endre - Bay Zoltán Gimnázium és Kollégium három diákja, Nagy Fanni, Juhász Evelin és Sajti Réka Gerebenics Róbert tanár úr vezetésével szállt fel a budapesti repülőtéren a Hamburgba induló járatra.

Beszámoló az olaszországi nemzetközi találkozóról

Középiskolánk sikeresen pályázott a Tempus Közalapítványnál az Erasmust+ KA2 pályázati kategóriában. Ennek értelmében Nagy-Britannia, Olaszország, Dánia, Lengyelország, Törökország, Németország, és Magyarország nyolc iskolája működik együtt két éven keresztül.

Az angliai, isztambuli, sarkadi találkozó után Olaszország volt a helyszín.

NEMZETKÖZI TALÁLKOZÓ SARKADON

2016. február 21-28.

Mint ismeretes (korábban már beszámoltunk róla) középiskolánk sikeresen pályázott a Tempus Közalapítványnál az Erasmust KA2 pályázati kategóriában. Ennek értelmében Nagy-Britannia, Olaszország, Dánia, Lengyelország, Törökország, Németország, és Magyarország nyolc iskolája működik együtt két éven át. A program harmadik állomása Sarkad volt.

Nagy várakozás, készülődés előzte meg az eseményeket. A tennivalókat Szőke Csaba és Csányi Renáta pedagógusok irányították.

Beszámoló az isztambuli nemzetközi projekt találkozóról (2016. 01. 17-23.)

A sarkadi Ady Endre – Bay Zoltán Gimnázium és Kollégium sikeresen pályázott a Tempus Közalapítványnál az Erasmus +KA2 pályázati kategóriában. Ennek során Nagy-Britannia, Olaszország, Dánia, Lengyelország, Törökország, Németország és Magyarország nyolc iskolája fog együttműködni a következő két évben.

Fő cél, hogy az együttműködő országok kapukat nyissanak egymásra, minél jobban megismerjék egymás iskoláit, oktatását, kultúráját, életét.  A pályázat során lehetősége lesz középiskolánk diákjainak az angol nyelv gyakorlására, hiszen ez lesz a közös kommunikációs nyelv a fiatalok között.

Új nemzetközi kapcsolat az Ady Endre –Bay Zoltán Gimnáziumban

A sarkadi Ady-Endre - Bay Zoltán középiskola sikeresen pályázott a Tempus Közalapítványnál az Erasmus + KA2 pályázati kategóriában. Ennek során Nagy-Britannia, Olaszország, Dánia, Lengyelország, Törökország, Németország és Magyarország nyolc iskolája fog együttműködni az elkövetkező kettő év során. A pályázat címe " Gates and Keys", amely magában is kifejezi, hogy az együttműködő országok kapukat nyissanak egymásra, minél jobban megismerjék egymás iskoláit, oktatását, kultúráját.

Összefoglalók

Az ERASMUS+ programjának keretében 2014 novemberében 12 diák és 2 kísérő tanár tölthetett el 3 hetet az olaszországi Milánóban. Megérkezésünk után Kocsis András, a milánói székhelyű Evolvo cég vezetője fogadott minket, és rövid tájékoztatót tartott nekünk az olasz szokásokról.

Oldalak

Feliratkozás ERASMUS+ csatornájára