Arany-hét 2019

Arany-hét a kollégiumban

2019. márc. 18-21.

Ebben a tanévben is nagy várakozás előzte meg az évtizedek óta megrendezésre kerülő eseményt. Vannak, akik csak a szilenciumi kötöttségek lazulásának örvendeznek, a többség azonban jó programokban reménykedik. Nem hiába.

Az első napon tiszteletünk jeléül virágot helyeztünk el Arany János a költőóriás szobránál, ahol Balogh Endre tanár úr megnyitotta az eseményeket. A programok szervezéséből a nevelőkön kívül a diákönkormányzat is kivette részét.

Volt miből válogatniuk a fiataloknak. A „habzsolók” mellett „csupán csipegetősek” is akadtak.

A városi könyvtárban lebonyolított Legyen ön is aranyos! műveltségi vetélkedőt Nemes Gabriella nyerte, míg Baukó László a második, Miron Noel a harmadik lett.

A szellem tornáztatása után az izmokat is meg kellett mozgatni.

A röplabdázók igazi örömjátékot mutattak be. Kedvesek, aranyosak, szórakoztatóak voltak. A Törpik és Dani szerezte meg a győzelmet, a 2. a „Karasuno”, a 3. az „Uhugicák” csapata lett.

Az asztalitenisz küzdelmei az éjszakába nyúltak. A versenyzők hozzáállása, sportszerűsége végig példaértékű volt. Zsoldos Levente végzett az élen, Gonda Lajos a2., Bálint Sándor a 3. lett.

A biliárd is nagy összecsapásokat hozott. A győztes Miron Noel lett, a 2. helyen hármas holtverseny (Simon Lajos, Papp Balázs, Gonda Lajos) alakult ki, míg a 3. helyen ketten (Baukó László és Papp Bence) osztoztak.

A fociba mindössze két csapat nevezett be, így is jól kihajtották magukat a fiúk. A Csonttörők elvitték a kupát a Csoda csapat orra elől.

A fifa is foci, de ezt gép előtt ülve kell játszani. Itt mások az „erőviszonyok” Papp Balázs volt a legügyesebb, mögötte Simon Lajos, illetve Pálfi Csaba végzett.

21:30-tól került sor az Arany toll helyesíró versenyre. Az előző évhez hasonlóan ismét Nemes Gabriella vétett legkevesebb hibát az amúgy igencsak nehéz tollbamondásban, de Sin Maja 2. és Juhász Orsolya 3. helyezése is jó helyesírási érzékről árulkodik.

22 órától indult az éjjeli forgó „maratoni csatározása”. Talán nem ez a legjobb kifejezés az éjfélig tartó játékos pingpongozás hangulatának érzékeltetésére. Inkább a kacaj, a nevetés, a fiatalság, az önfeledtség, az életigenlés, a sportszerűség, az összetartozás éjszakája volt ez. Itt valóban mindenki győzött, akármennyi pontot ért el… Persze itt is kialakult a végeredmény, de ez már szinte mellékes volt: 1. Zsoldos Levente, 2. Gonda Lajos, 3. Bálint Sándor.

Szerdán délután a Honfoglaló internetes játék szellemi kérdéseire kellett jó válaszokat adniuk azoknak, akik Árpád nyomdokaiba szerettek volna lépni. Ebben Bálint Sándor bizonyult a legjobbnak, Baukó Lászlót és Simon Lajost megelőzve.

A célbarúgás nem hozott meglepetést. A focizni legjobban szeretők végeztek az élen. Gonda Lajos, Papp Balázs, Puskás Patrik lett a sorrend a találatok összeszámlálást követően.

Bár a táncolás inkább a lányok műfaja, a Just-Dance versenyben a 3. helyet sikerült egy fiúnak „megcsípnie”. Papp Balázs volt ez a szerencsés. Az 1. Nemes Gabriella, a 2. Simon Szabina lett,

Aztán ismét focizás következett. No, nem igazi, csupán asztali. Küzdeni azért itt is kellett, nem is kicsit. Voltak, akik hetek óta edzettek az eseményre. A kitartás meghozta a gyümölcsét… A Papp Bence – Debreczeni Dávid páros lett a 3., a Mihalik Viktor – Gonda Lajos duó a 2., míg a Papp Balázs – Puskás Patrik kettős megnyerte a csocsóbajnokságot.

Kollégistáink egyik közös ismérve, hogy áltatában szabadulni szeretnének a tanulószobából. Nekik szerveztük meg a szabadulószoba játékot. A szellemi feladatok, gyors megoldása által a Nemes Gabriella – Baukó László páros vált elsőként szabaddá. Másodikként Bere Kitti -  Pálfi Csaba szabadult ki, harmadikként pedig Zsoldos Levente – Gonda Lajos oldott kereket.

A LAN-party győztese Papp Dániel lett, 2. Hagymási Áron, 3. Czeglédi Imre.

Az esti eredményhirdetést Sárközi Anna intézményvezető asszony is megtisztelte jelenlétével. A díjak, oklevelek kiosztása után még egy plusz program várta a fiatalokra, a film-maraton. A berendezett „házi moziban” éjfélig nézhettek filmeket, miközben a frissen pattogtatott kukoricát majszolhatták, és ihatták rá az üdítőt.

A diákok véleménye szerint (is) az utóbbi esztendők legjobb Arany-hetének lehettünk részesei.

Nagy Ferenc

Téma: